miercuri, 24 martie 2010

Sondaj în sprijinul unei diagnoze naţionale cu privire la învăţământul la domiciliu


Dragi susţinători ai proiectului învăţământului la domiciliu, vă rugăm să vă exprimaţi opinia în legătură cu oportunitatea legalizării acestei forme de învăţământ în ţara noastră.

De asemenea, va rugăm să ne trimiteţi în vederea unei dezbateri publice:

a) statistici oficiale din UE şi din celelalte state cu privire la familiile care au adoptat această formă de învăţământ
b) lucrări ştiinţifice pe această temă
c) articole recente
d) testimoniale video
e) alte materiale ce ne pot fi de folos
f) argumente pro, dar mai ales contra acestui proiect
g) opinii ale unor personalităţi din domeniul educaţiei, ale unor personalităţi publice contemporane, în vederea editării unei broşuri ce va fi distribuită la dezbaterea de la Bucureşti

Cu mulţumiri,
D. M.
donmazi@yahoo.com

4 comentarii:

  1. Un alt sondaj recent privind oportunitatea legalizării HS în România puteţi găsi pe blogul Un alt fel de educaţie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Education Revolution este o organizaţie americană ce promovează alternative educaţionale. O bună parte din cărţile şi DVD-urile vândute prin intermediul sitului lor au ca subiect şcolitul acasă. (John Holt e un clasic în domeniu.)

    John Taylor Gatto are o serie de cărţi care expun tarele şcolitului instituţional. O parte din acestea pot fi citite online. Are, deasemenea, multe articole publicate în diverse publicaţii. Câteva dintre acestea: I Quit, I Think, Against School, Take Back Your Education.

    Paula Rothermel, psiholog educaţional britanic, specializată în educaţia acasă. Are o serie de studii făcute pe acest subiect, o bună parte din ele fiind disponibile online.

    Canadian Center for Home Education a dat publicităţii, relativ recent, un studiu (pdf) care urmăreşte ce s-a-ntâmplat după 15 ani cu mai multe persoane care erau şcolite acasă în 1994, şi face comparaţii cu media celor şcoliţi în instituţii.

    Există mii de bloguri scrise de persoane care practică diverse forme de educare acasă, de unde pot fi culese experienţe concrete din viaţa acestora. Un punct de start ar putea fi cele de aici.

    Şi mi-s convins că alţii pot face multe alte recomandări potrivite unei dezbateri la subiect.

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate o privire de ansamblu asupra HS in lume se poate gasi la adresa:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Homeschooling

    Aici se poate vedea ca in majoritatea tarilor civilizate si democratice HS este permis intr-o forma sau alta. Cine stie, poate intr-o zi si Romania va fi pe aceasta harta si cred ca daca ati reusi sa contribuiti la acest lucru ar fi un merit deosebit. Multumesc si mult succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Recent au fost publicate doua carti in limba romana despre scolarizarea la domiciliu, una este scrisa de o romanca (Crina Tudorica - "Scoala Acasa", Clever Books, 2010), cealalta este o traducere excelenta a lui Chris Klicka de la Home School Legal Defense Association (Chris Klicka - "Educatia acasa - o alegere corecta", editura multimedia arad, 2010). Ambele, dar mai ales cartea lui Klicka, sunt excelent scrise, si cu argumente uimitoare privind succesul educatiei acasa. Le recomand tuturor, chiar si adversarilor invatamantului la domiciliu.

    RăspundețiȘtergere