luni, 27 septembrie 2010

"Să nu punem, din pricina crizei, valoarea omului sub valoarea banului", deputat Carmen Axenie


Cu ocazia sărbătorii Sfintei Cruci (14 septembrie) am considerat bine venite câteva cuvinte despre starea politicii din România, privită din perspectiva moralei creștine. Declarația pe care am susținut-o în Parlamentul României am numit-o
"Despre morala fiecărei zile în politica românească"


Redau textul integral:

"După cum bine ştiţi, astăzi, creştinii ortodocşi s-au strâns la chemarea Bisericii pentru a fi laolaltă la sărbătoarea Înălţării Cinstitei Cruci. Această sărbătoare, care se ţine încă din secolul al IV-lea, ne reaminteşte că, în viaţa aceasta, ajutorul lui Dumnezeu este fundamental, fie că eşti împărat, fie că eşti un om simplu. Dar, pe lângă aceasta, ne mai spune ceva, anume că noi înţelegem purtarea de grijă a lui Dumnezeu abia atunci când, în momente cruciale, socotind epuizate modalităţile omeneşti de a ieşi din impas, ridicăm ochii şi inimile spre cer. Ne facem semnul sfintei cruci şi ne întărim, ne liniştim şi căutăm să privim lucrurile cu mai multă răbdare şi înţelepciune.

Acolo, în biserici, semenii noştri se roagă pentru noi astăzi ca să le fim de folos lor şi copiilor lor, adică prezentului şi viitorului acestei ţări. Cu acest gând al recunoştinţei faţă de aceste fapte bune, doresc să vă spun astăzi câteva cuvinte.

De la primul legislativ al României postdecembriste şi până astăzi, parlamentarii au iniţiat şi votat mii şi mii de legi. Socotesc că nimeni dintre noi nu am putea cuprinde dintr-o privire acest uriaş mozaic al legilor. Noi, parlamentarii români, am încercat să îmbunătăţim multe situaţii de-a lungul anilor. De multe ori nu am reuşit aceasta. Drumul de la bunele intenţii până la realizarea lor a fost deseori presărat cu fel de fel de obstacole. Dar alteori, şi faptul acesta l-a sesizat în multe rânduri poporul care are lumina credinţei şi arta măsurii, anumite legi nu s-au articulat cu morala creştină. Aceasta din urmă evidenţiază întotdeauna valoarea persoanei umane şi frumuseţea traiului în comun, după modelul vieţii creştine.

Am auzit cu toţii de-a lungul acestor ani cuvinte aspre, dar adevărate la adresa Parlamentului: "Faceţi politică fără Dumnezeu" sau "Nu vă mai interesează de cei care v-au ales". Cum putem să îi convingem pe cei care ne spun acestea că le vrem binele, când noi legalizăm vânzarea drogurilor, discutăm legalizarea prostituţiei, a vrăjitoriei, a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, a obligativităţii de a trăi într-o societate a suspiciunii şi a monitorizării totale a celuilalt? Oare nu sunt acestea legi care bulversează societatea? Parcă îi şi aud pe unii care vor spune: "România modernă trebuie să se schimbe la faţă, cu orice risc, cu orice preţ. Să lăsăm în urmă cadavrul societăţii tradiţionale şi să ne aruncăm fără zăbavă în valurile viitorului".

Stimaţi colegi, să nu uităm cumva ceea ce poporul ştie foarte bine. România a fost, este şi trebuie să rămână o ţara creştină pentru ca şi ajutorul lui Dumnezeu să rămână cu noi. Voi încheia cu un exemplu din parlamentul colegilor noştri din Israel. A doua zi după ce s-a votat legea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, un mare cutremur a zguduit Ţara Sfântă. Atunci, un parlamentar a urcat la tribună şi a spus: "Am păcătuit înaintea lui Dumnezeu şi El ne-a dat un semn pe măsură".

Să învăţăm din toate acestea şi să nu punem, din pricina crizei, valoarea omului sub valoarea banului".


ALTE DECLARAȚII
http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.lista?idv=5443&leg=2008&topic1=1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu