marți, 17 martie 2009

"Suntem în faţa unui unui limbaj juridic echivoc şi a unor probleme de morală" - reactia doamnei deputat Axenie Camen la problema incestului


Astazi, 17.03.2009, luând act de situaţia neclară a incestului şi prostituţiei in noul Cod penal, doamna Axenie Carmen, a susţinut in plenul Camerei Deputatilor următoarea declaraţie politica



DESPRE ACURATEŢEA TERMINOLOGICĂ ŞI MORALĂ A NOULUI COD PENAL

Doamnă Preşedinte, stimaţi colegi şi dragi reprezentanţi ai media,

Ca membru al Parlamentului României, al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor şi ca avocat, felicit iniţiativa şi efortul necesare alcătuirii unui nou Cod penal. Fără îndoială că avem nevoie de un cod bun, adus la zi, pentru a face faţă tuturor problemelor societăţii contemporane. Cele douăsprezece titluri, la care se adaugă dipoziţiile finale, însumând 437 de articole înglobează o cantitate mare de informaţie. Se poate întâmpla în cazul unui asemenea volum mare de date, precum cel de faţă, să nu avem peste tot o acurateţe terminologică care să ne lipsească de echivocuri. Şi iată că de ceva vreme presa românească vorbeşte despre un asemenea loc neclar din textul noului Cod penal. Mă refer, desigur, la problema legalizării incestului şi a prostituţiei. Persoane din teritoriu pe care le reprezint în Parlament şi-au arătat profunda nemulţumire faţă de o astfel de prevedere, argumentându-mi, pe bună dreptate, că nu se poate simplifica Legea nr. 301/2004 prin complicarea realităţilor sociale şi prin furnizarea unor premise de natură anticreştină.

Stimaţi colegi, prima propoziţie a expunerii de motive a acestui nou Cod penal spune: “Elaborarea şi adoptarea unui nou Cod penal reprezintă un moment crucial în evoluţia legislativă a oricărui stat”. Adevărat, dar bine ar fi să nu fie şi unul de răscruce pentru pacea socială din ţara noastră. Afirmaţiile domnului ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu, conform căruia “problematica incestului reprezintă un aspect de patologie socială, iar nu de incriminare penală” sunt cu adevărat novative. Ele par că se bazează pe o viziune psihologică, ştiinţifică, pentru a fi mai exactă. Totuşi nu putem ocoli un adevăr istoric: din 1936, legea românească incriminează explicit incestul şi iată că acum, de dragul unor înnoiri, unele de necesitate internă, altele venite din unele ţări europene, suntem în faţa unei unui limbaj juridic echivoc şi a unor probleme de morală.

La final, vă readuc în atenţie glasul unor persoane din ţară: “Nu este bine ca Statul să tolereze aceste păcate grave prin dezincriminarea lor. Suntem de două mii de ani un popor creştin. Am trecut prin istorie cu păcatele şi necazurile noastre pentru că ne-a îngăduit-o Dumnezeu. Rugăm pe aleşii noştri să nu uite în alcătuirea legilor omeneşti trecătoare, din pricina greutăţilor prezente ori din alte pricini, de legile Lui veşnice”.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Deputat Axenie Carmen (PD-L)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu