vineri, 3 aprilie 2009

O atitudine ferma impotriva drogurilor "usoare"

Intrucat Romania este impanzita de magazine care vand substante etnobotanice al caror efect este similar celor numite droguri, doamna deputat Axenie Carmen s-a aratat categoric impotriva lor in declaratia sustinuta in Parlamentul Romaniei in data de 24.03.2009

Redam textul integral al declaratiei


Despre efectele secundare ale unor legi:
cazul aşa-ziselor droguri “uşoare”


Doamnă Preşedinte,
stimaţi colegi şi
dragi reprezentanţi ai media,

Săptămână trecută v-am sesizat câteva solicitări din teritoriu legate de problemele prostituţiei şi incestului în noul Cod penal. Astăzi ma voi referi la o problemă la fel de gravă. Acum două zile, s-a încheiat la Iaşi primul congres naţional pe tema efectelor secundare a medicamentelor. Evenimentul a fost unul, în primul rand, curajos. Cred că de un asemenea curaj putem încerca să dăm dovadă şi noi în Parlament. Nu de puţine ori unele legi au o seamă de efecte secundare care scot la iveală fie o neatenţie, fie o neînţelegere, fie ambele. O astfel de situaţie care trebuie să ne dea de gândit imediat este aceasta a drogurilor aşa-zis “uşoare”, vândute autorizat în magazine cu nume bizare.
Trebuie să ştiţi că la ora actuală România este împânzită de astfel de magazine care vând haşiş (150 lei gramul), cannabis (între 50-100 lei gramul), extasy (între 10-15 euro pastila) etc. Comerţul pe internet e şi mai diversificat. Produse precum Salvia Divinorum, Hawaiian baby şi altele necultivate la noi, despre care specialiştii români, biologi şi toxicologi, nu ne pot oferi informaţii ştiinţifice, sunt puse la dispoziţia consumatorilor români într-un mod parşiv. Însoţite de nişte mesaje care sfidează orice om raţional, precum "Produsul nu este recomandat consumului uman" (dar cui?), "Interzis sub 18 ani", "A nu se lăsa la îndemâna copiilor" sau "Produsul este recomandat exclusiv studiului etnobotanic sau colecţionarilor privaţi!", aceste otrăvuri ajung la elevii şi studenţii noştri care nu ezită să le încerce de la vârste sub 14 ani.
Iată ce declară un astfel de tânăr după ce a consumat nişte “pastile verzi”: “Eu am luat vreo 2 verzi (nu sunt trecute încă pe site) şi îmi sare perna pe aici prin cameră, îmi dansează picioarele singure şi nu pot să le opresc, sar tastele din tastatură, energizante, stare de bine şi linişte cu toate ca îs agitat. Etapele de efect: 10-60 min., nimic. După aproximativ o oră juma: energie, chef de dans, halucinaţii, dilatarea puternică a pupilei, râs necontrolat, tremurat puternic şi necontrolat în mâini şi picioare, incapacitatea de a-i asculta pe cei din jurul tău”. Astfel de cazuri veţi găsi fiecare dintre dumneavoastră în colegiile pe care le reprezentaţi. Cum s-a ajuns aici? Momentan, conform Legii 143/2000, există patru tabele cu substanţe interzise – primele două includ drogurile de mare risc, în al treilea figurează drogurile de risc, iar în cel de-al patrulea, substanţele numite "precursori", utilizate frecvent în fabricarea drogurilor. Substanţele comercializate de aceste magazine nu sunt înscrise, deocamdată, pe niciuna dintre listele de mai sus. Vedeţi aici portiţa! Imediat au folosit-o cei care vor să scoată profit din îmbolnăvirea tinerilor noştri.
Voi încheia cu opinia unui psihiatru renumit, domnul Florin Tudose: “Nu există droguri uşoare. Nu poţi spune despre un drog că este mai tare sau mai uşor”. Am speranţa că lucrurile se vor elucida şi că portiţa se va închide definitiv.
Vă mulţumesc aniticipat pentru sprijin şi pentru atenţie.

Deputat Axenie Carmen (PD-L)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu