marți, 12 mai 2009

"Constatăm fiecare uşor că Europa de acum nu mai seamănă deloc cu personajul sclipitor din povestea ei de succes", spunea de curând Carmen Axenie


Cu patru zile înainte de 9 mai, doamna Carmen Axenie susţinea în Parlamentul României o declaraţie-manifest. Prin cuvintele sale, chema întreaga clasă politică la o reaşezare în faţa realităţilor care definesc astăzi Europa.


Redăm textul declaraţiei mai jos:


DECLARAŢIE POLITICĂ
5.05.2009
Ne va găsi ziua de 9 mai uimiţi în diversitate?


Stimată doamnă Preşedinte,
stimaţi colegi şi colege,
dragi reprezentanţi ai media,

Peste patru zile subiectul Uniunea Europeană va ajunge, ca în fiecare 9 mai, pe buzele multora dintre noi. Cu siguranţă în dezbaterile din anul acesta vom avea tonuri mai grave, afectate vădit de criza care a venit din lumea virtuală şi nu mai pleacă din cea reală, precum şi de mai noua ameninţare ce survine odată cu globalizarea gripei porcine.
Constatăm fiecare uşor că Europa de acum nu mai seamănă deloc cu personajul sclipitor din povestea ei de succes. Cu atât mai puţin ar trebui să ne-o imaginăm în stare de ode aduse bucuriei. Nerezonând cu propriul imn, o vedem detaşată şi de propria-i deviză. Europa a mizat mult pe o „economie sustenabilă” şi iat-o acum sprijinindu-se neputincioasă în cârjele FMI şi ale Băncii Mondiale. Europa s-a imaginat “societatea bazată pe cunoaştere”, şi iat-o acum o aglomeraţie de popoare năucită şi bulversată.
De aceea, dacă în locul devizei “Uniţi în diversitate”, vom spune „Uimiţi în diversitate” oare vom greşi? Mai mult, însăşi ideea de unire stă sub semnul întrebării. Şi nu o spun doar eu aici. Ne-a arătat-o chiar Europa. Ca preşedinte al Convenţiei pentru Viitorul Europei, fostul preşedinte francez Valéry Giscard d'Estaing a propus schimbarea numelui Uniunii Europene în Europa Unită, dar această moţiune nu a fost aprobată.
Stimaţi colegi, dacă până mai ieri Europa reprezenta un subiect de promovat alegerile pentru orice politician, acum a devenit unul care va face diferenţa în dialogul cu nevoile urgente ale alegătorilor. Scopul intervenţiei mele, după cum observaţi, este de natură publică. Va trebui ca fiecare dintre noi să se elucideze mai întâi pe sine cu privire la posibilităţile Europei de astăzi. Altfel vom deveni cu toţii nişte personaje tragi-comice.
Închid cu o exemplificare a celor menţionate. Un celebru explorator al polilor pământului îşi propune într-o zi să meargă înspre nord un număr de kilometri. Îşi verifică busola şi porneşte cu toată viteza saniei sale spre destinaţie. Când se opreşte, verificând coordonatele, observă cu stupoare că se află cu treizeci de kilometri mai la sud de punctul din care pornise. Cum au fost cu putinţă acestea? Simplu. Exploratorul nostru călătorea înspre nord pe un mare gheţar plutitor care mergea spre sud. Aşadar, Europa încotro?

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Deputat Axenie Carmen (PD-L)


Celelalte declaraţii le puteţi găsi la adresa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu