luni, 17 mai 2010

"In lupta cu drogurile este nevoie de multă coerenţă şi de tărie de caracter" (deputat Carmen Axenie)


Reactia doamnei deputat Carmen Axenie la redeschiderea magazinelor de droguri,
prezentata in Parlamentul Romaniei saptamana trecuta


"Magazinele de vise au reapărut. Să le reînchidem!"

Urmărind îndeaproape problema magazinelor de vise, am putut observa o constanţă a răului împotriva căreia noi toţi suntem chemaţi să luăm atitudine. Magazinele de droguri "aşa-zis uşoare" s-au redeschis şi efectul este acelaşi: o mulţime de tineri au ajuns la spitale în stare foarte gravă. Citind declaraţiile unui astfel de comerciant de etnobotanice, am fost uimită să văd cum viaţa şi sănătatea tinerilor noştri nu au nicio valoare pentru astfel de oameni.

Am sperat o vreme că în România se va dezvolta o cultură a informării cu privire la legislaţia în vigoare, dar ce se poate observa acum este că tocmai rău-făcătorii au început să fie foarte interesaţi de evoluţia legilor. Nu pot uita cu câtă seninătate afirma un negustor de droguri că el ştie legile şi că va fi mereu cu un pas înaintea statului. Dacă ne uităm bine la situaţia de faţă, cu foarte mare tristeţe, trebuie să îi dau dreptate.

Guvernul a interzis 36 de plante, dar acum pe piaţa noastră sunt noi ierburi halucinogene şi substanţe care nu apar pe lista Ministerului Sănătăţii ca substanţe şi plante interzise prin lege. Euphoria şi Generation 2012 sunt două dintre noile produse din gama etnobotanicelor pe care utilizatorii le pot cumpăra. Preţul este, în medie, de 75 de lei pentru 0,25 grame de Euphoria şi de 80 de lei pentru 0,5 grame de Generation 2012, ajungând până la 240 de lei în funcţie de gramaj. Pe lângă acestea au mai apărut şi cele din gama Bonzai, Jamaican, la care se adaugă, spun comercianţii, noua Sare de baie drift. Dacă în anul 2009, după estimările Ministerul Sănătăţii, peste 1300 de persoane, îndeosebi tineri, au avut nevoie de intervenţii medicale urgente, ne putem imagina că anul acesta raportul nu va fi deloc unul mai bun.

Realitatea este că răul cel mare a fost deja făcut prin faptul că statul nu a putut controla prin legi prompte comerţul cu droguri. Modificarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri a fost o victorie mică în acest război mare. Analizând situaţia la zi, observăm că e nevoie de o nouă atitudine energică şi pornită împotriva drogurilor. Cu cât lăsăm să treacă timpul mai mult, cu atât vom auzi că mulţi tineri au ajuns victime.

Suntem chemaţi să ajutăm din aceste funcţii generaţia tânără. Acum e mai greu să le oferim o viaţă prosperă, dar asta nu înseamnă că nu le putem da o viaţă mai sănătoasă. Vă rog să sprijiniţi lupta împotriva drogurilor, convinşi fiind că timpul lucrează împotriva celor care ajung dependenţi.

Deputat Carmen Axenie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu