joi, 11 noiembrie 2010

"Fără opţiunea educaţiei acasă, învăţământul românesc este incomplet", deputat Carmen Axenie



fragment din ultima declaraţie pro homeschooling în România
9.11.2010





"O lege care pretinde că “asigură cadrul pentru exercitarea dreptului fundamental la învăţătură pe tot parcursul vieţii” (Art. 1), dar care nu cuprinde posibilitatea educaţiei acasă, este o lege care necesită îmbunătăţiri. Dacă privim în mod esenţial lucrurile, statul asigură un învăţământ pentru mase, centrat pe acestea. Masele sunt formate din numeroase grupuri eterogene cărora profesorul trebuie să le asigure educaţia. În ultima vreme se fac încercări de a se trece de la centrarea pe grup la centrarea pe elev. Actuala lege mai permite, după cum ştiţi, şi "alternativele educaţionale" ( adică pedagogia Waldorf, Montessori, Freinet, alternativa Step by Step, Planul Jena). Acestea, spre deosebire de învăţământul pentru mase, sunt orientate pe individ.
Stimaţi colegi, dacă privim cu atenţie, din învăţământul românesc lipseşte educaţia centrată pe familie. Oare să fie acest tip de educaţie lipsit de relevanţă într-o vreme în care familia este din ce în ce mai supusă fărâmiţării? Oare să nu se înţeleagă deloc că acest mod de educaţie nu substituie educaţia de masă, ci o completează? Oare nu observăm că libertatea de a fi educat în lumea de azi presupune libertatea de a alege între cele trei tipuri de învăţământ?
Iată de ce, pentru mine, educaţia acasă va fi una dintre priorităţile legislative ale mandatului. Am auzit, de-a lungul vremii, mai multe aşa-zise argumente împotriva învăţământului acasă. În esenţă, toate sunt argumente împotriva libertăţii şi responsabilităţii familiei de azi. Acum când ne dorim o educaţie pragmatică, închei cu o întrebare: oare se îngrijeşte cineva mai mult decât familia ca un tânăr să poată face faţă dificultăţilor vieţii? Eu cred că nu".

un posibil răspuns al ministrului îl vom avea la documentul de mai jos

http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari.detalii?idi=26125&idl=1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu