marți, 23 noiembrie 2010

"Un tineret drogat, temelia şubredă a viitorului României", deputat Carmen Axenie


DECLARAŢIE ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI ÎMPOTRIVA DROGURILOR
23.11.2010"În România zilelor noastre, drogurile aşa-zise “uşoare” ucid şi distrug vieţi într-un un ritm incredibil. Şi mă tem că ele îşi merită oarecum numele de “uşoare”, nu din pricina efectelor acestora, care sunt devastatoare, ci din pricina propriilor noastre raportări la acestea. În mai multe ocazii m-aţi auzit vorbind despre problema drogurilor etnobotanice, avertizând şi propunând soluţii urgente pentru îndreptarea unor situaţii. Dar plaga aceasta contemporană depăşeşte ca gravitate buna intenţie şi preocuparea unui grup restrâns de persoane. Astăzi fac un nou apel la o “cruciadă împotriva drogurilor” şi am convingerea că veţi sprijini această cauză.
Înainte de toate, apreciez acele comunităţi care, la nivel local, au hotărât interzicerea acestor magazine de droguri. Aceasta este una dintre soluţiile parţiale. Exemplul ar trebui urmat în toată ţara. Apreciez, apoi, organizaţiile şi instituţiile care se străduiesc să educe preventiv şi să sprijine persoanele care au căzut pradă drogurilor. Felicit, de asemenea, jurnaliştii care au semnalat în mod repetat gravitatea acestei probleme. Dar critic pe toţi cei care fac jocul traficanţilor de droguri, oricine ar fi şi orice motivaţie ar avea. Dependenţa de droguri nu este o problemă minoră de sănătate a unor tineri, ci a devenit de multă vreme o cauză sigură a mortalităţii şi a unor comportamente antisociale la noi.
Statisticile vorbesc despre câteva mii de persoane (3000) care se droghează şi de mai mulţi morţi în ultimile luni. Localizaţi aceste persoane în câte o familie şi vedeţi câte sute de mii de români suferă. Din scurta mea experienţă, am observat că cei care fac răul sunt cei mai fideli cititori ai legilor. Când am reuşit să publicăm lista substanţelor interzise, aceşti promotori ai morţii au venit repede cu alte produse conţinând în ele substanţe din afara listei. Spre exemplu, sarea de baie, numită în magazinele de droguri Special gold. Pe ambalajul pacheţelului sunt trecute la compoziţie vitamina C, B6, cofeina, mineralele şi aminoacizii. În realitate, în pachet se află o substanţă letală. Specialişti arată că acest drog sintetic conţine mephedronă, un derivat al amfetaminei. Substanţa această are efecte devastatoare: atacă inima şi creierul instantaneu, crează rapid dependenţă şi, în final, ucide. Persoanele care au folosit-o nu mai pot dormi de oboseală şi de groază. Au impresia că sunt în permanenţă vânate de cineva, că au gândaci pe sub piele, drept pentru care încep să-şi mutileze trupurile. Drogul acesta este la fel de tare ca heroina şi cocaina, dar tragedia sporeşte când persoanele afectate află că nu există antidot. Devine urgentă lărgirea listei de substanţe interzise dimpreună cu o mai mare intransigenţă a celor care sunt plătiţi să-i combată şi să-i aresteze pe traficanţi.
Stimaţi colegi, ne îndreptăm spre sărbătoarea Crăciunului şi a familiei creştine. Haideţi să-i socotim pe toţi tinerii acestei ţări ca pe proprii noştri copii şi să îi apărăm de acest mare rău care sunt drogurile. Rog pe toţi colegii din Parlament să facă din această problemă o prioritate naţională, deorece un tineret drogat nu este altceva decât o temelie şubredă a viitorului României".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu